Ida Taavitsainen

Blombilder, 2020. Handkolorerade cyanotypier.

 

Den här serien bilder hade säkert inte kommit till utan coronakrisen. Under denna vår har jag köpt mer blommor än någonsin förut, för att skapa mer skönhet i vardagen och för att glädja mig själv. I och med att min levnadsmiljö krympte och livet saktade ner, började jag uppskatta vardagen och se skönheten i det enkla. När jag inte kunde göra mycket utanför hemmet, blev även mitt behov att skapa något för hand väldigt starkt, men p.g.a. restriktionerna (och ett två-årigt barn hemma) kunde jag inte arbeta på samma sätt som förut. Alla blommor jag köpt blev lösningen till både min kreativa frustration och min hunger för skönhet. 

Bilderna är samtidigt både fotografier och målningar, de är cyanotypier, dvs. en av de första fotografiska framkallningsmetoderna, men jag har även målat på dem. Cyanotypi är en enkel kontaktkopieringsmetod som bara består av två kemikalier: kaliumferricyanid och ammoniumferricitrat. Bilden framkallas i solljus och fixeras i vattenbad, så inget mörkrum behövs för processen och det gick att arbeta med den här metoden hemma vid sidan om barnpassandet och distansjobbandet.

 

Att bara göra bilder på blommor räckte inte för mig, så efter att jag framkallat bilderna - som alltid är samma storlek som den verkliga blomman - har jag för hand färgat bilderna med vattenfärg. Jag har inte ritat eller målat regelbundet sedan gymnasiet, så det har varit en rolig process att återuppliva mina liggande målarkunskaper. I bilderna kombineras glädjen av att göra för hand och uppskattning av det vackra. Arbetet är en homage till min farmor som dog i alzheimer förra hösten, som in till det sista uppskattade blommornas skönhet.

 

Ida Taavitsainen (f. 1987) är bildkonstnär från Helsingfors. Hon har en magister i fotokonst från Royal College of Art i London och hon har ställt ut i både Finland och utomlands, senast på utställningen De Odödliga - Tingens minne på Lovisa stads museum 2019 och Kosminens Salong 2020. Hennes verk finns i bl.a. i Statens Konstverkskommissions samlingar, Kiyosato Museum of Photographic Arts samlingar Japan. Hennes fotobok The Memory of My Wardrobeutkom 2014 på det engelska förlaget Booth-Clibborn Editions.

 

www.idataavitsainen.com

  • Instagram

ÖPPET:

Hambergska

Kapellet

12.6- 30.8.2020

1.6- 9.8.2020

ti-lö 11-17

ti-sö 11-16

(fre 11-18)

Gratis inträde!